Hormonell

    Obalans

* T r ö t t h e t *


Texten nedan skrev jag FÖRE jag började med bl a ARMOUR THYROID och MELATONIN via läkaren i London 2011. Sedan april 2017 behandlas jag via min läkare på Dr Hotzes klinik i Houston USA - på naturlig väg självklart - utan syntetiska läkemedel.


Om du har problem med din sömn så ska du absolut testa MELATONIN 3 mg eller 5 mg. Du beställer dessa via nätet från t ex UK eller USA. Tyvärr verkar det som USA i dagsläget (2017) inte skickar Melatonin till Sverige längre... Jag rekommenderar att ni beställer ifrån UK ifrån denna sidan:

 

Jag har oxå lärt mig att mitt blodsocker är lågt på natten så jag äter något nyttigt och bra före jag lägger mig. Det gör att jag inte vaknar lika ofta p g a kortisolet som väcker mig varje gång det måste höjas för att få upp mitt blodsocker... Att lyssna på olika typer av avslappningsövningar före du somnar är oxå ett tips! Läs mer om avslappning m m här.

 

Och som vanligt är det här ingenting som svenska läkare har gett mig eller tipsat mig om... Nä, gud bevare mig väl!


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Den trötthet som jag upplever är konstant och finns där varje dag från att jag vaknar tills att jag går och lägger mig. Jag är aldrig pigg. Om man skall se över en månadsperiod så kan jag väl säga att jag kännar mig något mer alert under dag 21-23 i min cykel. Det är inte den sköna trötthet som man t ex känner efter fysisk ansträngning som en hel dags skidåkning eller tufft arbete i trädgården. Nej, detta är något helt annat. Tänk dig att du är så trött att det svider i ögonen hela tiden. Du har som en stor tyngd över hela huvudet. Du vill inget annat än att få lägga dig ner och vila. Så känner jag mest hela tiden. Men jag får aldrig vila... Jag måste jobba, ta hand om min dotter och vara trevlig mot min man. Laga mat, handla, städa - ja ni fattar.

 

Problemet är att jag inte kan sova. Jag har svårt att somna och vaknar flera gånger varje natt och har svårt att somna om. Lyckas jag somna om så vaknar jag ändå tidigt. Extremt irriterande! Detta tillstånd började så sakta efter att jag fått barn år 2003. Man är som bekant oerhört trött som småbarnsförälder på grund av för lite sömn men jag har liksom aldrig piggnat till...

 

Jag tar Atarax 1 x 10 mg till kvällen som hjälper mig att sova + stillar min klåda (se vidare under Symtom).

 

Det finns en bra sida på nätet som heter Hypotyreos. Läs mer där om du är intresserad.


”Att enbart titta på nivåerna i blodet är som att räkna alla lastbilar på vägarna, men inte ta reda på om lasten kommer fram.” Citat dr Helena Rooth Svensson


Har du brist på energi, är kroniskt trött och nedstämd med låg kroppstemperatur och kanske symtom som värk, torr hy, håravfall, magproblem och ständiga infektioner – men är frisk som en nötkärna enligt blodproven?

Då kan du lida av hypotyreos – brist på de livsviktiga sköldkörtelhormonerna som påverkar energinivån i varje cell i vår kropp, vilket leder till en sänkt ämnesomsättning – och detta trots att blodvärdena inte är utanför referensintervallet för vad som anses normalt.

Eftersom symtomen på Low Thyroid/Hypotyreos är så många, hinner inte läkaren ta till sig allt och missar ofta att det är här problemet ligger. Hen har ingen kunskap om detta tillstånd och stirrar sig blind på blodproverna. Blir förvirrad av dina många symtomen och ger medicin mot någon av de värsta, t ex med smärtstillande eller antidepp.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Förutom problem med Sköldkörteln så spelar även Binjurarna en stor roll vid trötthet. Ditt kortisol skall vara som högst på morgonen för att du skall vakna och som lägst på kvällen och under natten för att du skall kunna koppla av och sova.

 

Jag har lågt MORGONKORTISOL. Vid ett av testerna klarade jag mig knappt över den undre gränsen som i Sverige är 200. Denna intressanta text kommer från Dr Hotze. Jag tror att jag även behöver få Kortison men London vill inte skriva ut det till mig p g a "severe side effects".


 

Adrenal Fatigue and Women

Like hypothyroidism, adrenal fatigue affects women much more frequently than men. High levels of estrogen cause a corresponding increase in levels of cortisol-binding globulin. Like other hormone-binding globulins, cortisol-binding globulin interferes with hormone function. It circulates in the bloodstream, binds to cortisol, and renders it inactive. A woman with estrogen dominance may have adequate levels of total cortisol in her bloodstream, but her free, available cortisol level may be very low. Only free cortisol can pass through cell membranes and activate receptors inside the cell.

 

Estrogen impairs adrenal function in another way: it interferes with the release of cortisol from the adrenal cortex. In laboratory animals, when estrogen levels are high, the adrenal cortex fails to respond to signals from the brain. In other words, even though the brain is emitting a cry of alarm—“Send more cortisol!”—the gland responsible for meeting this demand does not “receive” it.

 

Just as estrogen dominance can contribute to adrenal insufficiency, adrenal insufficiency can contribute to estrogen dominance. Cortisol is made in the adrenal cortex from progesterone. If progesterone levels are low, then cortisol levels are likely to be low as well. Because the body considers cortisol more important to survival than progesterone, whatever progesterone is available in the adrenal cortex is going to be converted into cortisol. This means that a woman whose ovaries are producing less progesterone will not be able to call upon her adrenal glands to produce adequate amounts of cortisol.

 

As we age, our adrenal glands produce less cortisol. This inevitably leads to adrenal fatigue to one degree or another.

Citat Dr Hotze:


"The use of physiologic, subreplacement doses of cortisol has proven to be a godsend for many of my patients with these and other conditions. A young, healthy person produces 20–30 mg of cortisol per day. My starting dose of slow-release biologically identical cortisol is 1.25–2.5 mg per day, and I adjust the dosage incrementally as symptoms warrant".

* S t r e s s *


Min Stress. Texten nedan skrev jag i april 2015. Anledningen till att jag skrev om min stress först då är att jag kunde titta på den utifrån och förstå den. Jag är inte "mitt uppe i den". Den har dämpats p g a att det som stressar mig har minskats ner.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Jag älskar min dotter över allt annat men tyvärr blev många utav mina symtom värre efter jag fick barn och det tillkom även en hel del besvär. Att ta hand om ett barn med alla mina krämpor har varit det absolut största stressmomentet. Att inte kunna få rå om sig själv utan alltid sätta sitt barn i första hand. Dr Hotze pratar väldigt mycket om just detta - att kvinnors hormonproblem ofta ökar efter att de har fått barn... Min dotter är nu "en stor tjej" och klarar sig mer och mer på egen hand och behöver inte sin mamma lika mycket :) Ni som har barn vet vad jag pratar om. Lägg därtill att jag alltid har tagit mest ansvar för "hushållssysslorna" pga makens arbetstider och det faktum att jag arbetat hemifrån sen dottern var liten och fram till trasslet med sjukskrivningen och arbetslösheten.

 

Nästa stressgrej för mig har självklart varit alla mina jobbiga symtom och att inte få någon som helst hjälp eller förståelse ifrån svensk sjukvård. Detta vidriga fnysande, ifrågasättandet och förnedringen ifrån svenska läkare när de inte tar symtomen på allvar och tittar och pratar med en som om att man vore hypokondriker. Jag vet att väldigt många utav er upplever precis samma sak med era läkarkontakter. Som tur var hittade jag kliniken i London 2011 och det blev min räddning.

 

Att fortsätta att arbeta och kämpa på år ut och år in var nog inte så smart. Det gjorde inte mina krämpor, min stress eller min trötthet bättre precis men jag blev ännu mer stressad över att känna att jag kanske inte kommer att orka så mycket längre så jag fortsatte att arbeta. Jag hade ett bra och välbetalt arbete. Men till slut blev jag ju sjukskriven...

 

SÅ TILL SLUT orkade inte min kroppen längre. Den sa till mig att nu räcker det. Den hade blivit väldigt trött på att år efter år sända ut mängder med signaler på att jag behövde ta det lugnt. Trots att många utav mina symtom blivit så mycket bättre eller försvunnit helt bl a med hjälp av London så räckte inte det.

 

Det är stressen, tröttheten, all smärta och mina jobbiga förkylningar som har tagit kål på mig.


Minsta lilla grej stressar mig fortfarande men jag blir inte lika hysterisk som tidigare. Jag andas djupt och försöker lugna ner mig. Jag klarar oftast bara av att göra en sak i taget och jag måste koncentrera mig väldigt mycket. Om någon/något stör mig kommer stressen. I sociala sammanhang får jag skärpa mig och det dränerar energin. Jag är konstant trött även om jag nuförtiden har fler dagar då jag känner mig piggare. Om du aldrig har haft en konstant trötthet som inte går att vila bort så är det svårt att förklara hur det känns men jag kan försöka:

 

När man är konstant trött och stressad så spelar det ingen roll om det är tisdag förmiddag, lördag kväll eller julafton. Man får ta varje dag som den kommer. Vad jag menar med det är att bara för att det är julafton och allt vad det innebär så blir man inte piggare för det... man har sina begränsningar och man släpar runt på sin stora, tunga säck av trötthet dag ut och dag in. 


Lyssna på detta mycket intressanta inslag ifrån Sveriges Radio med Komikern Annika Andersson.


Klicka på play för att lyssna och på texten för mer info.

Här kommer mer ifrån Sveriges Radio.


Detta stämmer väldigt bra in på mig eftersom jag varje år under 11 år (från min dotter föddes år 2003 fram till 2014) var konstant och kraftigt förkyld varje höst-vinter under 6 månader.

Köp dina hormoner, vitaminer och mineraler och andra tillskott från UK!

Här kan du oxå köpa hormoner, vitaminer och miniraler.

Chihuahua Kennel

Independent Forever Business Owner

Accessoarer till Barn, Baby och Ungdom!

Välkommen att besöka min webbshop.


Behöver du Tips och Råd?


Välkommen att boka Samtal med mig!


1 timme = 200 kr